Verschil tussen spiritueel en bijgeloof

Wanneer het over spiritueel zijn, dan gaat het over zaken die met de geest te maken hebben. In het Latijn is geest spiritus. Het wordt op veel manieren gebruikt. Zowel met religie en bovennatuurlijke krachten heeft het te maken. De nadruk wordt gelegd op de persoonlijke innerlijke ervaring. Dan is er nog het woord bijgeloof. Dit houdt in dat je in niet natuurlijke krachten bent gaan geloven die invloed kunnen hebben op toekomstige gebeurtenissen. Er zijn bewegingen die je kunt maken die de krachten dan op kunnen roepen. Veel van deze handelingen zijn er om geluk te krijgen of om een ongeluk tegen te kunnen gaan. Bijgeloof had vroeger een belangrijke rol in het leven. Toevalligheden werden namelijk verklaard door bijgeloof en iedereen kon ongeluk op deze manier afwenden.

Bijgeloof is in West Europa niet meer zo van belang. Het is waarschijnlijk ontstaan doordat mensen verbanden hebben gelegd tussen dingen, ook wanneer er geen verband is. Er is vaak een lastig verschil tussen geloof en bijgeloof. In sommige landen is bijgeloof nog steeds iets waar mensen dagelijks mee bezig zijn. Het is echt per land verschillend. In Nederland zijn er wel mensen die het er nog over hebben, zij geloven bijvoorbeeld dat er een ongeluk kan gebeuren op vrijdag de dertiende of wanneer je een zwarte kat ziet. In andere landen zijn dat weer andere verschijnselen waarbij mensen hieraan denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>